USD |3.4607 RON EUR |4.4176 RON CHF |3.6618 RON HUF |0.014422 RON Valabil 21 octombrie 2014

Logo History Cadillac

Numele de "Cadillac" provine de la Antoine Laumet de la Mothe Cadillac (1657-1730), un aventurier, nobil francez, care pune bazele orasului Detroit in anul 1701. Antoine Laumet de la Mothe preia numele de "Cadillac" de la un mic oras fortificat datat din anul 1280.

Cuvantul  "cadillac" are origini latino-celtice "catilus", cuvantul celtic "catus" inseamna incaierare, conflict. Impreuna cu  sufixul latin -acus, "catilusacus", inseamna ca "apartine de Catilus". De-a lungul istoriei numele de "Catilus" s-a schimbat, secolul VII Cadolaicum, secolul VIII Cadolac, secolele X si XI Cadilo, secolul XIII Cadilha, Cadeillac.

Emblema Cadillac provine de la stema familiei lui Antoine de la Mothe Cadillac descendent din familia contilor de Toulouse, afiliati de Regele Frantei.
Antoine Laumet de la Monthe Cadillac a redesenat stema familiei in anul 1687, imprumutand motive din stema familiilor vecine cum ar fii: Baronul Sylvester din Esparbes de Lussan.

Stema familiei Lamothe-Cadillac a fost inregistrata in Quebec, 1687, descrierea stemei a fost publicata in "Belgian Armorial Universel" si suna in felul urmator: "un scut divizat in 4 sectoare (scut sfertuit-scartelat), in primul si al patrulea gasim trei pasari/rate fara picioare (martlet) si o dunga neagra (sable);  sectoarele doi si trei sunt din nou divizate in patru sectoare: 1 si 4 in cloarea rosie (gules) iar 2 si 3 pe fundal alb sunt trei linii albastre (azure)".

Stema familiei Mothe

Descrierea emblemei Cadillac

Sectoarele 1 si 4: cele trei pasari fara picioare (martlet) au si o semnificatie in heraldica cea a martirilor, numarul lor, trei, reprezinta Sfanta Treime, fundalul galben reprezinta intelepciune si bogatie.

Sectoarele 2 si 3: fundalul argintiu reprezinta puritatea iar cele trei linii albastre originile de nobili a familiei, aceste motive sunt imprumutate de la familia Vires din tinutul Landuedoc, Franta. Rosul reprezinta intelepciunea in razboi.

Coroana (Couronne sau Coronet): cele sapte perle de pe coroana reprezinta cele sase tinuturi si nobili din istoria Frantei (Burgundy,  Normandy, Aquitaine, Flanders, Champagne, Toulouse), ultima perla de pe coroana reprezinta faptul ca Antoine Lamuet Monthe Cadillac are radacini nobile.

Scutul: reprezinta trecutul eroic a familiei.

 

1902 - Este infiintat Cadillac Automobile Company, primul logo al companiei este simplul cuvant scris caligrafic, "Cadillac", ce apare pe radioaterele masinilor.

 

 

1906 - Este inregistrat logou-ul "Cadillac" inspirat din stema familiei La Monthe Cadillac.

 

 

1908 - Putem sa observam o mica schimbare in logo si anume ratele (martlet) negre se schimba in lebede albe, acesta fiind un gest de recunostinta fata de  Amos C. Swan de la compania "Smith & Swans" (swans=lebede), care a adus un ajutor foarte mare companiei Cadillac in anul 1904, cand fabrica a fost distrusa de un incendiu.

 

 

1916-1918 Apare un logo pe care putem sa observam coroana care in loc de sapte devine compusa din noua perle.

 

 

 

 

1920 - Compania revine la ratele (martlet) de culoare neagra.

 

 

 

 

1928 - Dispare coroana de lalele de pe emblema

 

 

 

1932 - Apare motivul aripilor, acest motiv era inspirat din mitologia egipteana (zeita Isis) si cea greaca.

 

 

 

1938-39 - Motivul aripilor devine stilizat, si urmaraeste schimbarea designului capotei.

 

 

 

1939 - Apare motivul literei "V" de la prestigioasele motoare Cadillac asezate in V, prima eblema  (din stanga) este emblema din partea din spate a masinilor Cadillac din anii 1939-40, a doua emblema (din dreapta) este o emblema Cadillac La Salle 1940.

 

 

1941-42 - Se schimba designul radiatoarelor, la unele modele Cadillac, devin mai inguste, designul emblemei se schimba, aripile se inchid spre partea superioara.

 

 

 

1947 - Dupa al II-lea Razboi Mondial Cadillac renunta treptat la motivul "aripilor" si pune accent tot mai mare pe motivul literei "V", la emblema Cadillac din anul 1947, stema Cadillac este integrata in interiorul literei "V".

 

 

1948 - Litera "V" se detaseaza de stema Cadillac si unghiul literei se mareste aproape la 90 de grade.

 

 

 

1949 - Observam o usoara curbare a marginilor literei "V"

 

 

 

 

1954 - Se schimba culoarea literei "V" din argintiu in auriu iar unghiul depaseste 90 de grade.

 

 

 

 

1956 - Stema devine alungita si se renunta la litera "V" dar nu pentru mult timp.

 

 

 

 

1957 - Emblema se alungeste, stema Cadillac devine monocrom.

 

 

 

1959 - O noua emblema apare, monocromata, litera "V" dispare, doar stema Cadillac ramane, alungita in forma de "V" cu unghiul foarte deschis

 

 

 

 

1963 - Compania Cadillac revine la vechiul lor logo

 

 

 

 

1964 - Se schimba emblema partea de sub "coroana" are o forma usoara de "V"

 

 

 

1968 - In jurul stemei se contureaza o coroana de lauri stilizata de culoare aurie.

 

 

 

1980-90 - Se schimba, doar culoarea in auriu. In 1998 Cadillac incepe  o noua era in designul masinilor numita "stiinta si arta".

 

 

1999 - La Peble Beach Concours d'Elegance este prezentat prima data noul logo  Cadillac, stema Cadillac se schimba profund, toate elementele preluate de Antoine  Laumet de la Mothe din alte steme dispar,  cum ar fi: merlet (motivul pasarilor, ratele),  coroana cu sapte perle. Totusi noua emblema pastreaza forma si culorile vechiului logo. Cu noul logo cei de la Cadillac doresc sa introduca un aspect de "hightech" (tehnologie  inalta). Prima data noul logo apare pe masini in anul 2002.

Surse: car-nection | vintagecadillacreproductionparts | wikipedia | iag | cadillac | heraldica | gm

PublicitatePublicitate